Proteinový cheesecake
Máte rádi jahodový cheesecake z mekáče, ale chtěli byste do jídelníčku zařadit nějakou lehčí variantu? V tom případě je tento recept přímo pro Vás, a o to lepší, že má minimum sacharidů a je v základu pouze ze tří surovin! Cheesecake můžete skladovat v lednici a vyndat si ho pak podle potřeby, například na chutnou snídani, či jako mlsání během dne.
Ingredience na dvě porce:
- 2 vejce
- 2 řecké jogurty s 0 % tuku (cca 280 g)
- 1 odměrka proteinu (cca 30 g, zde volím Just Whey od GymBeam v příchuti vanilková zmrzlina)
- Ovoce dle chuti (mražené i čerstvé, např. jahody, borůvky atd.)
Postup:
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme dva jogurty, protein a vymícháme do hladka. Poté jemně smícháme sníh s jogurtovou směsí a takto připravené těsto dáme do malého pekáčku a posypeme nakrájeným ovocem. Pečeme cca 30-40 minut (záleží hlavně na rozměrech formy, aby se dobře propekl) na 165 stupňů na horkovzduch. Výsledný „cheesecake“ pak necháme vychladnout a vy si můžete užít vynikající snídani, svačinu, či jen dezert.
Jaké jsou výhody a makra tohoto receptu?
Tento recept vydá na dvě porce, takže se jedná o velmi rychlou přípravu rovnou dvou snídaní. Na jednu porci má celkem 221 kcal, z toho 6,4 g sacharidů, 7,2 g tuků a neskutečných 32 g bílkovin. Další kalorie musíme připočítat podle přidaného ovoce, ale například mražené jahody mají nejen nízkou kalorickou hodnotu, ale dodají „nádech“ právě jahodového dezertu. Je zřejmé, že chutná jinak než koupený cheesecake například ze Starbucks, ale na druhou stranu je to opravdu vynikající, vláčný tvarohový moučník, který se hodí jak do redukce vzhledem k nízkému počtu sacharidů, tak do fáze nabírání díky obsahu bílkovin.
Doporučuji si cheesecake následně doupravit. Nejčastěji přidávám ještě čerstvé ovoce (banán, jahody, borůvky) a pro ještě luxusnější zážitek lze polít rozpuštěnou čokoládou (volte ale nad 80 % kakaa, kterou nabízí například obchod Lidl, a postačí opravdu i ½ kostičky, tedy 12,5 g, kdy čokoláda dodá nejen chuť, ale i antioxidanty) a ořechovým máslem (můžete použít sušené arašídové máslo s nižším obsahem kalorií, či klasické, nebo například kešu).
Pokud chcete dodat lehce výraznější chuť, která bude více jako cheesecake než jogurt, doporučuji použít protein v příchuti slaný karamel (například od značky Biotech USA), nebo přidejte pár kapek Flavdrops slaný karamel.
Pro snazší vyndávání z formy doporučuji formu vymazat, ale abychom zachovali makra receptu, použijte olej ve spreji, nejlépe například avokádový olej ve spreji od značky Vilgain.
Jaké jsou varianty receptu?
Jahodový cheesecake – na směs před upečením dejte nakrájené jahody, buď mražené či čerstvé.
Borůvkový cheesecake – před upečením dejte na směs hrst borůvek (lesní, kanadské, mražené – jakékoli zrovna máte).
Čokoládový cheesecake – volte čokoládovou příchuť proteinu (například Just Whey Chocolate), a do směsi dejte 1 kostičku rozpuštěné čokolády s vysokým % kakaa (nad 80 %). Výsledný cheesecake nezapomeňte polít ještě rozpuštěnou čokoládou.
Zdarma 5 receptů
Bezlepkové banánové proteinové lívance
Máte rádi po ránu sladké snídaně? A co třeba rovnou ve formě chutných lívanců, které mají vysoký obsah bílkovin a zároveň chutnají jako banánový chléb? Tak zkuste tento recept, který se dá navíc připravit i v bezlepkové variantě! Tento recept je na jednu porci, ale pokud zvolíte více příloh (popsáno níže v receptu) vydá i na dvě vydatné snídaně.
Ingredience:
1 zralý banán
1 vejce
40 g rýžové mouky
½ odměrky proteinu (cca 15 g, volíme příchuť vanilka například od značky GymBeam či slaný karamel od značky Biotech USA)
25 ml mandlového mléka
1 lžička kypřícího prášku
Postup:
Postup je naprosto jednoduchý. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme na jemné těsto. Z těsta poté tvoříme menší či větší lívance (ale já mám raději více menších než méně větších) na rozpálenou pánev, kterou je nejlepší před začátkem vystříkat olejem ve spreji (nejčastěji používám avokádový olej ve spreji od značky Vilgain, který chuťově neovlivní žádný pokrm). Výsledné lívance už jen dáme na talíř, dozdobíme a můžeme si vychutnat skvělou snídani, svačinu či dezert.
Jaké jsou výhody a makra tohoto receptu?
Pokud budeme recept počítat na celou jednu porci, vyjdou celkem na 376 kcal, 21 g bílkovin, 56 g sacharidů a 7,3 g tuků. Množství sacharidů se možná někomu může zdát vysoké, ale níže budeme rozebírat, jak porci lépe rozdělit, čímž obsah sacharidů snížíme.
Pokud máte rádi banana bread, neboli banánový chléb, doporučuji použít příchuť proteinu slaný karamel (například značka Biotech USA), přidat pár kapek Flavdrops toffee, či špetku skořice (nejlépe ale všechno najednou, pro opravdu výrazný chuťový požitek).
Lívance je ale škoda jíst pouze samotné. Doporučuji je promazat a polít ořechovým máslem (nejvíce se mi osvědčilo arašídové máslo v prášku, které má nízký obsah tuků, stačí ho málo, mezi 10–15 g, a lze naředit do řidší konzistence, takže se s ním dají krásně polít. Nebraňte se ale i použití čokolády, pokud použijete nějakou s vysokým obsahem kakaa (nabízí například obchod Lidl, s 80 % a více) dodáte receptu ještě i antioxidanty a postačí jí opravdu málo ( ½ kostičky, tedy cca 12,5 g). Použít můžete i javorový sirup. Lívance je dobré zároveň dozdobit ovocem, zde se meze fantazii nekladou, můžete volit jakékoli vaše oblíbené, čerstvé či mražené (ze kterého lze rozehřátím připravit ovocný přeliv).
Pokud je na Vás obsah kalorií moc velký, či je to pro Vás celkově velká porce, rozdělte si ji na dvě porce a ke každé si přidejte 1 balení řeckého jogurtu s 0 % tuku. Dodáte bílkoviny, snížíte obsah sacharidů a spolu s jogurtem jsou lívance opravdu výborné. Lze do něj přimíchat i protein s příchutí dle Vaší preference a tím recept ještě více dochutit a dodat bílkoviny. Dle mého názoru ale sousto obsahující kousek lívance, čerstvé ovoce a řecký jogurt troufne opravdu málo co. Navíc díky tomu můžete schovat druhou půlku lívanců do lednice a využít ke snídani i druhý den.
Jestli vyloženě nepotřebujete bezlepkovou variantu, nebo například nemáte rýžovou mouku tak nezoufejte! Místo rýžové mouky můžete použít stejné množství jemných ovesných vloček (které ale umixujte v mixéru samostatně jako první na jemnou „mouku“), nebo například celozrnnou špaldovou mouku. Lze použít i klasická hladká mouka, avšak vzhledem k tomu, že se snažíme o zdravý recept, doporučuji spíše výše uvedené varianty.
Dejte vědět, jestli jste recept zkoušeli, jestli jste si ho nějak upravili, a hlavně jak Vám chutnalo!